Over Fairtrade-wenskaarten

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal met kerstkaarten... Voorafgaand aan Kerstmis 2011 waren we op zoek naar eerlijk gemaakte kerstkaarten om naar vrienden en familie te versturen. Kerst is immers juist zo'n moment om aan de medemens te denken.

Waar we ook zochten, nergens in Nederland konden we stijlvolle fairtrade geproduceerde kerstkaarten vinden - tenminste, die we met trots zouden kunnen versturen. Wel fairtrade kerstkaarten van bananenbladeren en met erg religieuze taferelen, maar geen stijlvolle, hippe en trendy kerstkaarten.

In verschillende derdewereldlanden vonden we wel schitterende fairtrade geproduceerde kerstkaarten. Die fairtrade kerstkaarten hebben we nu hier naartoe gehaald om ook u de kans te geven om stijlvolle fairtrade geproduceerde kaarten te versturen aan uw vrienden en familie. Een mooie wens en tegelijkertijd een fantastisch gebaar voor de makers en hun families in de derde wereld.

Over Fairtrade-wenskaarten

Achter de webadressen www.fairtrade-wenskaarten, www.fairtrade-kerstkaarten en www.fairtrade-kaarten zit een webshop waar je schitterende fairtrade wenskaarten kunt kopen voor verschillende gelegenheden in het leven (verjaardagen, bruiloften, geboortes, etc.) en momenten in het jaar (kerstmis, valentijnsdag, moeder- en vaderdag). Alle aangeboden wenskaarten zijn geproduceerd volgens de fairtrade normen, door zorgvuldig geselecteerde en officieel gecertificeerde organisaties in Derde wereld-landen zoals de Filippijnen, Kenia, Mauritius, Nepal en Rwanda.

Wij kopen de fairtrade wenskaarten direct bij de producerende organisaties. Zonder tussenkomst van mogelijke 'niet duurzame' schakels in de keten. Wij zijn continu op zoek naar nieuwe fairtrade producenten en nieuwe fairtrade wenskaarten.

Onze filosofie

Onze filosofie is opgebouwd uit de volgende peilers:

Fairtrade is een verantwoorde en eerlijke manier van ontwikkeling met respect voor de producent. Fairtrade is geen ontwikkelingshulp, maar wel hulp om te ontwikkelen. Gebaseerd op wederzijds respect en niet op medelijden. Op zakelijke belangen en niet op pure vriendendiensten. 

Fairtrade hoeft niet oubollig: het kan heel ‘trendy’, stijlvol en hip zijn. Fairtrade zegt iets over onder welke omstandigheden iets wordt gemaakt, niet over de ontwerpen. Fairtrade kan dus net zo stijlvol zijn als 'niet-fairtrade'.

 
Fairtrade hoeft niet (veel) meer te kosten dan niet-fairtrade. Onze producenten van fairtrade wenskaarten gebruiken veelal reststoffen als grondstof. Daarnaast betalen ze natuurlijk faire salarissen, maar die zijn gebaseerd op wat eerlijk en rechtvaardig is in het betreffende land. Aangezien die verschillen van de salarissen hier kunnen ze daarginds nog behoorlijk concurrerend produceren. Omdat de minimale schakels in de keten vervolgens ook nagenoeg niets extra rekenen boven hun kostprijs, is de eindprijs voor de consument bijna gelijk aan de prijs van een niet-fairtrade kaart in een reguliere winkel.

Fairtrade wenskaarten = dubbel goed: wens + gebaar. Wenskaarten worden verstuurd om familie, vrienden of kennis te laten weten dat ze geliefd zijn, dat er aan ze gedacht wordt, dat ze er niet alleen voor staan, etc. Door zo'n mooie boodschap met juist een fairtrade wenskaart over te brengen, is niet alleen de wens mooi, maar ook het medium, van fairtrade oorsprong, een mooi gebaar. 


De fairtrade normen

Er is geen wettelijk beschermde definitie van fairtrade, maar een algemeen erkende definitie van fairtrade luidt als volgt:

'Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers - especially in the South.'

Wereldwijd zijn 10 fairtrade principes vastgesteld:

1. Kansen bieden aan kansarme producenten
2. Transparantie
3. Eerlijke handelsvoorwaarden
4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
6. Gelijke kansen
7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
8. Capaciteitsopbouw
9. Zorg voor het milieu
10. Promotie van fairtrade